top of page

Recepten voor één persoon: kot-proof en budgetvriendelijk

  • Foto van schrijver: Amanda Vervloet
    Amanda Vervloet
  • 17 jan
  • 2 minuten om te lezen

Bijgewerkt op: 19 jan

Koken voor één persoon als student op kot kan een uitdaging zijn. Je maakt vaak te veel, waardoor je of dagenlang dezelfde restjes eet, of voedsel moet weggooien. Maar het hoeft niet zo te zijn! In deze blog deel ik drie gemakkelijke en goedkope recepten die precies genoeg zijn voor één persoon. Geen verspilling, geen gedoe, alleen heerlijke maaltijden die je snel op tafel zet. Perfect voor drukke studenten die toch gezond en lekker willen eten!


Omelet met Groenten


Ingrediënten:
  • 2 eieren

  • 1 paprika, in blokjes gesneden

  • 1 tomaat, in blokjes gesneden 

  • 1/4 ui, fijngehakt

  • Zout en peper naar smaak

  • Scheutje olijfolie 

  • Sneetje brood 


Bereiding:
  1. Klop de eieren, zout en peper in een kom.

  2. Verhit een beetje olie in een pan en bak de ui, paprika en tomaat tot ze zacht zijn.

  3. Giet het eimengsel in de pan en laat het langzaam stollen.

  4. Vouw de omelet dubbel en serveer met een sneetje brood (optioneel) 




Shakshuka

Bonus: deze is niet alleen snel, makkelijk en voor 1 persoon, het wordt ook allemaal bereidt in 1 pan, waar je het ook uit kan eten. Zo bespaar je jezelf ook veel afwas! 


Ingrediënten:
  • 100g paprikareepjes (diepvries) 

  • 1/2 ui 

  • 2 eieren 

  • 125g passata 

  • Scheutje olijfolie 

  • Peper 

  • Zout 

  • Sneetje brood (optioneel) 


Bereiding:
  1. Snij de ui in halve ringen 

  2. Verhit de olijfolie in een diepe pan en bak de ui en paprikareepjes ongeveer 2 minuutjes op een hoog vuur. 

  3. Voeg de passata toe en meng. Laat 2 minuten sudderen en kruid met peper en zout. 

  4. Maak voor elk ei een kuiltje in de saus en breek het ei er in. Zet het deksel op de pan en laat het ongeveer 5 minuten pocheren, tot het eiwit gestold is, maar de dooier nog zacht. 

  5. Optioneel: serveer met een sneetje brood 



Lasagne soep 


Ingrediënten:
  • 100g rundergehakt 

  • 170g tomatensaus 

  • 25g lasagne vellen, in stukken (of vervang door andere kleine pasta) 

  • 20g parmezaanse kaas, geraspt 

  • 1/2 blokje kippenbouillon 

  • 175ml kokend water 

  • 30g mozzarela, geraspt 

  • 35g ricotta 

  • Italiaanse kruidenmix 


Bereiding:
  1. Verhit een pan zonder olie. Voeg het gehakt toe en kruid naar smaak met de Italiaanse kruidenmix. Bak het 8-10minuten, tot het bruin en gaar is. 

  2. Voeg de passata, het verkruimelde bouillonblokje en het kokende water toe aan de pan. Breng het aan de kook. Voeg de gebroken lasagne vellen in delen toe, roer goed door voordat je een nieuw deel toevoegt. Doe de deksel op de pan en laat het geheel 18-20 minuten zachtjes koken 

  3. Rasp ondertussen de parmezaanse kaas en meng deze door de ricotta. Breng het op smaak met peper en eventueel zout 

  4. Serveer de soep in diepe borden en garneer met mozzarella en en het parmezaan-ricotta mengsel



Heb je zin in nog meer inspiratie voor makkelijke receptjes? Check dan zeker deze post van Budgetbuddy, waar Aurelie 5 recepten met je deelt die perfect zijn voor op kot!

Comentarios


bottom of page